«Αυγή»: Πώς φτάσαμε στην ανατροπή – Όλο το παρασκήνιο της συνεδρίασης για το θέμα της εφημερίδας

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε στην απόφαση για το μη κλείσιμο της «Αυγής».

«Ζωντανή» στο παρά πέντε έμεινε η καθημερινή έκδοση της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, «Αυγή», καθώς το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ομόφωνα δεκτή την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα για αναδιάρθρωση εν λειτουργία της εφημερίδας, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του οργάνου επιθυμούσε την αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλλου.

Η χθεσινή συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν διαφορετική από ότι συνήθως. Το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, καλούνταν να λάβει μία πάρα πολύ δυσάρεστη απόφαση σχετικά με το μέλλον της ιστορικής εφημερίδας, που είναι ταυτισμένη με τη λεγόμενη «Ανανεωτική Αριστερά».

Όπως είχε καταστεί απολύτως σαφές από τις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών, έπρεπε να υπάρξει λύση στο πρόβλημα αυτό, που πλέον προκαλεί βαθιά οικονομική «αιμορραγία» για την Κουμουνδούρου. Όλοι, άλλωστε, γνώριζαν ότι το κόμμα δαπανούσε σχεδόν τα 2/3 της κρατικής επιχορήγησης για την κάλυψη των αναγκών των κομματικών μέσων, συνολικά, όχι μόνο της «Αυγής».

Η εισήγηση που έφτασε το πρωί της Πέμπτης στο Πολιτικό Συμβούλιο, από το Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν για αναστολή της έκδοσης του καθημερινού φύλλου. Η συζήτηση ήταν «μαραθώνια», σχεδόν εξαντλητική, όπως περιέγραψε στο Newsbomb.gr στέλεχος του κόμματος που έλαβε μέρος σε αυτή.

Η αντιπαράθεση ήταν ζωηρή και πολλές φορές έντονη. Άλλωστε, πέραν του πρακτικού ζητήματος που έπρεπε να επιλυθεί, υπήρχε και έντονη συναισθηματική φόρτιση. Το γεγονός ότι στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν δύο πρώην διευθυντές της «Αυγής», ο Νίκος Φίλης και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, είναι αρκετή από μόνη της για να παρουσιάσει τη συναισθηματική σύνδεση που υπάρχει με την εφημερίδα.
Πλειοψηφία υπέρ «κλεισίματος»

Όπως έγινε σαφές από τα πρώτα κιόλας λεπτά, η πλειοψηφία των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, συμφωνούσε με την πρόταση αναστολής της καθημερινής έκδοσης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της διαδικτυακής και της κυριακάτικης.

Αυτή η άποψη ήταν η επικρατούσα τόσο στα στελέχη που ανήκουν στη λεγόμενη «προεδρική ομάδα», όσο και σε όσους εντάσσονται στην Προοδευτική Συμμαχία. Τα πρόσωπα που ανήκουν στην «εσωκομματική αντιπολίτευση» της «Ομπρέλας», προφανώς επηρεασμένα και από το κύμα συμπαράστασης που υπήρχε στα κοινωνικά δίκτυα προς τους εργαζόμενους της «Αυγής», ζητούσαν να εξεταστούν άλλες λύσεις, προκειμένου να προχωρήσει η εξυγίανση της εφημερίδας.
Παρέμβαση Τσίπρα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το μόνο εύκολο θα ήταν να πραγματοποιηθεί μία ψηφοφορία, την οποία και το στρατόπεδο που επιθυμούσε την αναστολή της καθημερινής έκδοσης, θα την κέρδιζε διά περιπάτου.

Εκείνη, όμως, τη στιγμή, υπήρξε καταλυτική παρέμβαση από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, η επιβίωση της «Αυγής» και ο οικονομικός της εξορθολογισμός, αποτελούσε ένα προσωπικό του στοίχημα.

Έκλεισε τα αυτιά του στις -πολλές- φωνές που ζητούσαν τον ξαφνικό «θάνατο» του καθημερινού φύλλου και προχώρησε σε μία συνθετική πρόταση. Η εφημερίδα να παραμείνει ανοιχτή, αλλά να προχωρήσει εν κινήσει η εξυγίανση της – έστω και με σκληρό τρόπο.

Έτσι, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, εξουσιοδότησε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της «Αυγής» να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που χρειάζεται προκειμένου να καταστεί βιώσιμη και να παραμείνει κρεμασμένη στα περίπτερα η εφημερίδα.
Το σπάσιμο της «Ομπρέλας»

Ένα στοιχείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι η διαφορετική στάση που κράτησαν τα στελέχη της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» επί της πρότασης Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Δημήτρης Βίτσας, στήριξαν την εισήγηση Τσίπρα, σε αντίθεση με τον Νίκο Φίλη, που έκανε πρόταση για τη δημιουργία μίας αμιγώς πολιτικής ομάδας, η οποία θα συνέβαλε στην προσπάθεια του ΔΣ για εξορθολογισμό του κόστους της «Αυγής» – την οποία και στη συνέχεια απέσυρε.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα στελέχη της «Ομπρέλας» δεν συμπεριφέρονται ενιαία μπροστά σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, γεγονός που αν μη τι άλλο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Επίσης, έγινε φανερό ότι αρκετά από τα στελέχη της πλειοψηφίας (είτε ανήκουν στους «προεδρικούς», είτε στην Προοδευτική Συμμαχία) και κυρίως εκείνα που επιδιώκουν την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμούσαν το κλείσιμο της εφημερίδας, με κάποια από τα μέλη της «ομπρέλας» να ερμηνεύουν τη στάση αυτή ως μία προσπάθεια να «ξεκόψουν» τον ΣΥΡΙΖΑ από τη σύνδεση του με την «Ανανεωτική Αριστερά».
Από εδώ και εμπρός

Το θέμα, πάντως, είναι το τι θα συμβεί στο μέλλον, το οποίο δεν προμηνύεται ανέφελο. Και αυτό γιατί μπορεί μεν η «Αυγή» να συνεχίσει να κυκλοφορεί, όμως οι «σκληρές αποφάσεις» που θα κληθεί να λάβει το ΔΣ, σημαίνει επί της ουσίας απολύσεις και περιορισμό της ύλης του καθημερινού φύλλου.

Το πρόγραμμα εθελουσίας θα συνεχίσει να υφίσταται, όχι όμως για πολύ. Στόχος είναι να ενταχθούν σε αυτό κυρίως οι «αργομισθίες» τις οποίες κάποιοι φόρτωσαν στην εφημερίδα. Αν αποτύχει και πάλι, τότε η αναδιάρθρωση θα συνεχιστεί με απολύσεις.

Aκολούθησε το permissos.gr στο facebook….για να μην χάνεις είδηση

Σχετικά